Vattenrening med bränd kalk – Andra säsongen
I Molpe har reningssystemet för utgående vatten, där filtermaterialet består av bränd kalk, nu startats upp för en andra säsong.
Läs mer >
I Molpe har reningssystemet för utgående vatten, där filtermaterialet består av bränd kalk, nu startats upp för en andra säsong.
Läs mer >
Ultrafiltrering är en fysikalisk metod för att rena returvatten och projektet VattRe kommer att följa med recirkuleringen vid en odling där en ultrafiltreringsanläggning har installerats.
Läs mer >
Om man vill börja recirkulera bevattningsvatten kan man överväga att ansöka om investeringsstöd för investeringen.
Läs mer >
I det här blogginlägget presenteras resultatet från de analyser vi låtit göra gällande sjukdomsalstrare i bevattningsvattnet vid Handelsträdgård Strand som behandlat returvatten med Biobox.
Läs mer >
Vid Handelsträdgård Strand har biologiska långsamfiltret Biobox nu körts några månader och försöket presenteras nu i två blogginlägg. Detta är del 1.
Läs mer >
I den här texten presenteras en uppskattning av hur mycket gödningsämnen man kan spara genom att recirkulera bevattningsvatten. Exemplet kommer från JCON Greenhouse Ab.
Läs mer >
Digitomkku-hankkeen loppuraportti nyt saatavilla suomeksi – Digitomkkus slutrapport nu tillgänglig på finska.
Läs mer >
Oppaassa selostetaan, miten kelta-ansat sijoitetaan ja vaihdetaan niin, että ne pyydystävät jauhiaisia tehokkaasti.
Vid Jens Juthströms säsongsodling i Molpe finns nu ett vattenreningssystem för vatten som släpps ut. Systemet är planerat av KVVY Tutkimus Oy i samarbete med Biojussi.
Läs mer >
På tredje och sista onlinetillfället i serien Metoder för behandling av returvatten presenterades ozonbehandling av Ari Lappi från Happico Oy och långsamfiltrering av Beatrix Alsanius, professor på Svenska Lantbruksuniversitetet (SLU). Lyssna på presentationerna här:
Läs mer >
På första onlinetillfället i serien Metoder för behandling av returvatten presenterades biologiska filtret BioBox av Thomas Merlöv på RaaTec och syresättning med EOD Nanoboost av Timo Kantola på EOD Europe och Matts-Erik Lindqvist på Hatec Baltic. Lyssna på dem här:
Läs mer >
På andra onlinetillfället i serien Metoder för behandling av returvatten presenterades UV-C desinficering av Kees van der Kruk och Stef Batenburg på Priva och ultrafiltrering av Piet-Hein Le Poole på Hatenboer Water. Lyssna på presentationerna här:
Läs mer >
Vill du bekanta dig med olika metoder att behandla returvatten, även kallat överrinnings- eller dräneringsvatten, för recirkulering i växthus? ÖSP:s projekt Cirkulär växthusekonomi (VattRe) erbjuder här ett fint tillfälle att göra det.
Läs mer >
QuantiFarm, ett EU-projekt med ett flertal deltagare från olika länder, ska ta reda på nyttor av digitaliska lösningar för primärproducenter.
Läs mer >
När recirkuleringen inleddes vid JCON Greenhouse togs under de två första månaderna täta vattenprov för att studera bland annat hur näringsbalansen hölls. Hur det gick att hålla den under de första månaderna kan du läsa om här.
Läs mer >
Ibland får man tänka om, så gick det med planen att desinficera returvatten med kaliumhypoklorit.
Läs mer >
I Digitomkku-projektet testades användning av växtfysiologiska sensorer i tomatodling. Projektet har nu visat, vilka faktorer påverkade tomaternas sockerhalt i två testodlingar i Närpes.
Skåda varför används växtfysiologiska givare i praktiska odlingar och exempel på hur används data i beslutsfattandet, samt hur tomaternas sockerhalt kan mätas utan att skära tomater. 2Grows och Pylots representanter deltog också och presenterade sina digitaliska lösningar för växthusodlingar. Länken till Digitomkkus youtube kanal:
Uppdaterad v(30.6.2022) version av guiden på mekanisk bekämpning av vita flygare med gula fällor.
Idag 15.6 utkom sommarens dubbelnummer 6-7 av tidningen Trädgårdsnytt, som utges av Svenska Trädgårdsförbundet r.f. centralorgan för svenskspråkiga trädgårdssällskap i Finland. I tidningen ingår en artikel om precisionsbevattning som skrivits inom ramarna för projektet VattRe.
Läs mer >
Växthusproduktion räknas som jordbruk och därför kan företagare i växthusbranschen ansöka om jordbrukets investeringsstöd från NTM-centralen.
Läs mer >
Recirkuleringen hos Handelsträdgård Martin Sigg Ab och Siggarden Ab Oy har nu inletts på tomatkulturen som nyligen toppats och ska producera tomater ännu någon vecka.
Läs mer >
Chlorinsitu IIa heter desinficeringsanläggningen för returvatten som kommer att installeras vid Handelsträdgård Martin Sigg Ab och Siggarden Ab Oy, som drivs av Jonathan Sigg. Företagen verkar i samma blockhus på 12 000 m2 och kan därför smidigt använda sig av samma recirkuleringssystem.
Läs mer >
Vid JCON Greenhouse Ab har recirkuleringen med UV-rening varit igång en dryg månad och företagarna Jonathan och Daniel Nordberg är hittills i det stora hela nöjda med systemet.
Läs mer >
https://www.youtube.com/channel/UCOEsfYhdaf8XMyrDwmPYTSw/videos
Inom växthusnäringen i kustösterbotten verkar långsamfiltrering vara den vanligaste reningsmetoden i de växthus där man recirkulerar bevattningsvatten. En av dem som valt att recirkulera är tomatodlaren Mats Nordström som driver företaget M. Nordström Ab i Övermark.
Läs mer >
Torsdag 31.3.2022 höll VattRes styrgrupp sitt första möte och i dessa tider var glädjande att hela sju av nio medlemmar kunde vara med, endera på plats eller via videolänk. Vi diskuterade vad som gjorts hittills och vad som är på gång inom projektet, samt definierade styrgruppens uppgifter.
Läs mer >
Leif Ek i Pörtom driver säsongsodling av rund tomat och vid hans odling har vatten recirkulerats ända sedan de två växthusen byggdes i början av nittiotalet. Vid den här odlingen har man hittills kunnat recirkulera med sandfilter som enda reningsmetod.
Läs mer >
I Connys växthus odlas sallad. I en salladsodling är överbevattningsgraden närmare 70% och därför är det en självklarhet att returvattnet återvänds, alltså recirkuleras.
Läs mer >
Digitomkku-projektet organiserar ett webbinarium på växtfysiologiska mätningar 17.3.2022 kl. 14:30-17 . Anmälningsadressen i annonsen nedan för att få Teams-länken. Välkommen!
Suomenkielisen webikahvilan 10.2.2022 nauhoitukset löytyvät alla olevan Digimaatalous-linkin kautta.
Inspelningar av det finskspråkiga webbinariet från 10.2.2022 är nu tillgängliga genom Digimaatalous hemsida (länken nedan).
Under förlängningsperioden samlas mer data veckovis på brix-värdet i försöksodlingarna i samband med att data samlas även på klimat förhållandena och tomatplantornas fysiologi, som används för att bestämma tomaternas brix-värde.
Läs mer >
Kan man spara pengar genom att producera sina egna nyttoorganismer? Att lämna kvar blad på golvet efter bladning kan ge parasitstekeln Encarsia formosa tid att kläckas.
Läs mer >
Sedan vårvintern 2021 har vi i Jaustra försökt bilda oss en uppfattning om vita flygares spridning i kommersiella växthus – finns det något mönster i var de först dyker upp och finns det större mängder av vita flygare på vissa ställen i växthusen?
Dataplattformer används för att samla in alla data från växthus på en plats.
Pratstyrd dokumentation med Noptera friar händer för arbetet vid plantregistrering.
Läs mer nedan (på finska):
Läs mer >
Norges forskningsinstitut Nibio erbjuder två webbinarier om odling och marknadsföring av växthusgrönsaker
Program och anmälningar:
Läs mer >
Onsdag 2.6 2021 kl 14:00
Anmälningar: kaisa.haga@proagria.fi
Vid anmälning ange din e-postadress för att få deltagarlänk.
På länken nedan kan du läsa mer om Niko Pentikäinens avhandling kring framtida mattrender och olika typer av (vege)konsumenter.
Webbinarium 4: Med vilka verktyg kan odlare producera grönsaker som efterfrågas av den finländska konsumenten?
Onsdag 5 maj 2021 kl. 15 – 16:30 via Teams
I början av februari 2021 inleddes följande steg i projektutvecklingen: bladprov från kommersiella växthus och mätning av parametrar som påverkar spridning av vita flygare!
Läs mer >
Luke jobbar med och har sökt patent för vertikalodling av gurka. “Gurkfabrik-projektet” vid Luke pågår fram till slutet av augusti 2022.
Den första delen av Jaustra, intervjuerna med odlare och konsulenter, har nu avslutats! Målet med intervjuerna var att kartlägga nuvarande bekämpningsstrategier av vita flygare i Österbotten och identifiera problemområden.
Det första delmomentet i projekt Jaustras första arbetsplan (”AP1”) har inletts! Nu kör vi igång med intervjuer av växthusodlare där vi ämnar kartlägga odlingstekniker, bekämpningsmetoder och organisering av verksamheten i olika växthus.
Läs mer >