Jämförelse av gödselförbrukning under andra kvartalet vid Htg Strand – Ett exempel

I det här blogginlägget presenteras hur gödselåtgången ändrat under andra kvartalet efter att man börjat recirkulera.

Jämförelsen görs mellan andra kvartalet, d.v.s. april till juni, år 2023 och år 2024. Andra kvartalet år 2023 benämns här period 1 och andra kvartalet år 2024 benämns period 2. Den 0,5 ha stora odlingen har under båda perioderna bestått av lika stora arealer körsbärstomat, röd pärltomat och orange pärltomat. Under den senare perioden fanns det dock flera toppar på pärltomatplantorna (4,8 toppar/m2 jämfört med 3,8 toppar/m2 under period 1). Det här torde automatiskt göra att det går åt mera av både gödselämnen och vatten. Allt returvatten, utom det som eventuellt rinner ut genom skvallerröret från returvattentankarna, återanvänds. Efter att man börjat recirkulera har man höjt målet för dräneringen från 10 procent till 20 procent. Under den tidigare perioden hade man HPS belysning, medan man till den senare hade övergått till LED.

Under period 1 vattnades 1428 m3 ut till odlingen och under period 2 var vattenåtgången 1885 m3. Uträkningarna har gjorts baserat på anteckningar om månatlig vattenförbrukning och massa (kg) fast gödsel som använts för att blanda till stamlösning. Eftersom stamlösningstankarna inte varit tomma vid periodernas början eller slut kan man inte veta exakt hur mycket av stamlösningen som blandats till under en period som faktiskt använts under samma period.

Tabellen nedan (figur 1) visar hur mycket fast gödsel som använts för att blanda till stamlösning, samt hur stor minskningen av kilogram fast gödsel tillsatt per kubikmeter bevattningsvatten har varit.

Än en gång visar uträkningarna på en rejäl minskning i hur mycket (kg) fast gödsel man tillsatt per kubikmeter bevattningsvatten. Man bör komma ihåg att jämförelsen är känslig då den görs mellan två så pass korta perioder. Däremot har den faktiska tillsatsen av kaliumnitrat och fullgödsel de facto ökat. Orsaken till det här är högst antagligen det större antalet toppar på pärltomatplantorna (större produktion) och att perioden var ganska mycket varmare år 2024 än 2023. Det diskuterades också att plantorna kan ha varit i något svagare skick under period 1 i och med den ojämna belysningen vintern innan. Det var ju då elpriserna sköt så mycket i höjden och många odlare till och med valde att avsluta odlingen mitt i säsongen.

Förväntningen när man recirkulerar är att gödselkostnaderna minskar rejält, men så blev det inte i det här fallet. De troliga orsakerna nämns i stycket ovan. I uträkningen har använts samma exempelpriser (Yara, oktober 2023) som i tidigare uträkningar som gjorts inom ramarna för projektet VattRe. Priserna som använts är kalksalpeter 14 EUR/25 kg, kaliumnitrat 27,5 EUR/25 kg, fullgödsel 50 EUR/25 kg, magnesiumsulfat 11 EUR/25 kg och kalciumklorid 15,5 EUR/25 kg. Uträkningen visar att man under period 2 har betalat ungefär 60 EUR mindre för gödsel än under period 1.

Text och bilder: Heidi Smart

Uppdaterad 14.10.2024